Nieuws

Live in Your Living Room NYC Festival, 10-19 sept. '10

Tweede editie Live in Your Living Room NYC Festival, 10-19 september 2010

Het LiYLR NYC Festival biedt intensieve promotie NL-acts 

Na de succesvolle eerste editie in 2009, gaat Live in Your Living Room opnieuw naar New York, waar van 10 tot en met 19 september 2010 de tweede editie van het Live in Your Living Room NYC Festival zal plaats vinden. Het festival introduceert zorgvuldig gekozen Nederlandse acts bij een selecte groep smaakmakers in New York. Het creëert via intensieve promotie en netwerkmogelijkheden een springplank voor toekomstige Amerikaanse activiteiten van deze artiesten. Het festival biedt elk jaar andere Nederlandse acts een platform om zich te presenteren in New York City. Uit de vele aanmeldingen voor deze tweede editie van Live In Your Living Room New York City werden twee acts geselecteerd: Signe Tollefsen ("Amazing" - Katy Noone, BBC Raw Talent) en The Woodwards (finalist GPNL, 2008).  

Het is voor een Nederlandse artiest de eerste keer in New York City moeilijk om op eigen kracht podia te vinden en voldoende publiek te trekken. De huisconcerten van Live in Your Living Room ondervangen beide problemen door gebruik te maken van de wervingskracht van de hosts en door toevoeging van een New Yorkse act aan elk optreden waarmee ‘ingetapt’ wordt op diens lokale fanbase en netwerk. Om ook direct in contact te komen met het New Yorkse podiumcircuit vindt een aantal concerten van Live In Your Living Room NYC Festival plaats in kleine venues in New York. Het concert in het Chelsea Hotel is daarbij het meest opvallende. Dit belooft ook een bijzonder concert te worden omdat daar als New Yorkse act Pat DiNizio, frontman van The Smithereens, zal optreden. 

NYC-NL connection

Live in Your Living Room wil met het festival de samenwerking tussen NYC en NL bevorderen. In de twee jaar dat is inmiddels een levendige NYC-NL connectie opgebouwd van samenwerking en uitwisseling van acts, venues, promotors en platenlabels. Live in Your Living Room streeft ernaar om de muziek in de wederzijdse muziekscene en -markt te introduceren. In het kielzog van het Festival zal Live in Your Living Room dit jaar actief een aantal Nederlandse acts onder de aandacht brengen bij een aantal contacten, met als doel optreedplekken te krijgen, dan wel de interesse voor platenlabels te wekken. Tegelijkertijd kan voor NYC-acts Nederland een start vormen naar andere delen van Europa. De connectie moet het gehele jaar optreedkansen bieden voor bands aan weerszijden van de oceaan en een doorlopend promotiekanaal. 

Hoog profiel NYC-acts

In totaal zullen dit jaar 10 NYC-acts deelnemen aan het Live in Your Living Room NYC Festival. Een korte beschrijving: Holding Back Entirely is een jonge alternative band en speelde elke belangrijke indie venue van NYC. Rolling Stone schreef over Lee Feldman: “Lee Feldman doet denken aan het klassieke vroege werk van Randy Newman zowel wat betreft songwriting als ambitieuze arrangementen. Het vaak kwellende Living It All Wrong klinkt zo goed als in alle opzichten goed", en CMJ Online: "Houd in gedachten hoe land het duurde voordat mensen de grootsheid inzagen van Tom Waits en Randy Newman, en kijk dan naar Lee". 

David Pattillo treedt op met zijn laatste project The Dirty Glamour. Naast een begenadigd en in de NYC-scene bekend muzikant te zijn, maakt David ook naam als producer. Laatste wapenfeit: de productie van het debuut van R&B singer Cilla K., in een samenwerking met N.E.R.D. Reni Lane's bekendheid schoot omhoog toen MTV haar vroeg voor de 'First Ladies of Rock' advertentiecampagne. Reni tourde als toetsenist van de band The Like als support act voor The Arctic Monkeys op hun Noord-Amerikaanse tour, eind 2009. Ook zelf deed ze een Amerikaanse tour met band, en haar nieuwe, tweede cd READY kwam uit op 16 maart jl. 

Pat DiNizio is frontman van het legendarische The Smithereens. Mary Bragg werd in 2008 geselecteerd om toe te treden tot het befaamde New York Songwriters' Circle. Deze in het beroemde The Bitter End optredende Songwriters club toont het best van zowel opkomende als al legendarische songwriters uit NYC. Matt Keating bevindt zich in dezelfde lijn van songwriting als Ron Sexsmith en Elliot Smith, zonder direct als één van hen te klinken. Jeff Krantz, maakte naam als nummer-1 artiest op de virtual community Second Life. Cat Stevens complementeerde hem met zijn muziek en de zeggingskracht van zijn teksten. Buffie Roseanne, is een artiest van de meer absurdistische, minimalistische, experimentele 'school' van muzikanten uit Brooklyn. Tot dezelfde categorie behoort ook Jonathan Vincent. 

Speelschema

Het LiYLR NYC Festival bestaat dit jaar uit negen optredens. Deze vinden plaats op locaties verspreid over de hele stad, van Harlem tot Brooklyn, en van het dakterras van een penthouse tot een Victoriaanse-stijl villa. Om ook direct in contact te komen met het New Yorkse podiumcircuit organiseert het Live in Your Living Room NYC Festival daarnaast een aantal concerten in kleine venues. Op elke avond spelen de twee Nederlandse acts Signe Tollefsen en The Woodwards. Onderstaand staat per concert aangegeven welke NYC-act zal optreden. 

Het speelschema:  

10 september 2010
Kenichi Yoshioka
Carroll Garden 202 W9th Street, 
Brooklyn, NY 11231 
NYC-act: Holding Back Entirely 

12 september 2010 (aanvang: 15.30 u) 
Helen Engelhardt 
805 E. 21 Street Brooklyn NY 11210 
NYC-act: Lee Feldman 

12 september 2010 (aanvang: 20.00 u) 
The Rock Shop 
249 4th Avenue, Brooklyn, NY 11215 
NYC-act: The Dirty Glamour 

13 september 2010 
Googie's Lounge 
Lower East Side, 154 Ludlow St. 
NYC-act: Reni Lane 

14 september 2010 
Northeast Kingdom 
18 Wyckoff Avenue, Brooklyn, NY 
NYC-act: Jonathan Vincent 

16 september 2010 
Hotel Chelsea 
222 W 23rd Street, New York NY 10011 
NYC-act: Pat DiNizio 

17 september 2010 
Laura Nichols 
14 Verona St. #104 Brooklyn NY11231 
NYC-act: Mary Bragg 

18 september 2010 
Besiki Kutateladze 
2787 Kennedy Blvd, Apt 202, Jersey City, NJ 07306 
NYC-act: Matt Keating 

19 september 2010 
Ben Krieger 
Sidewalk Cafe 94 Avenue A, East Village 
NYC-acts: Jeff Krantz & Buffie Roseanne