Over LIYLR

Bio

Begin jaren negentig organiseert Kees Jonkheer zijn eerste huisconcerten, gewoon bij hem thuis. De uitnodigingen gaan via briefjes, opgestuurd per post naar een beperkt netwerk van vrienden en muzikanten. Entree: 5 gulden. Voor de muziek en drank. Leuk. Maar vanwege het ontbreken van zoiets als internet blijkt het toch bewerkelijk om doorlopend mensen te bereiken. Laat staan een netwerk van geïnteresseerden van bezoekers, muzikanten en hosts uit te bouwen.

Een aantal jaren later spreken drie vrienden af om met elkaar te eten, ergens in de Jordaan. Kees Jonkheer vertelt daar over de huisconcerten die hij bij hem thuis in Utrecht organiseerde. Een paar weken laten wordt Live in the Living Room geboren.

Na een geslaagde, eerste editie wordt het concept verder uitgewerkt en blijkt al snel dat in de Verenigde Staten vanwege de komst van internet huisconcerten een grote revival meemaken. Tegen lage kosten is nu een groot publiek te bereiken, zijn inschrijvingen af te handelen, aanmeldingen van artiesten te verwerken en vooral: een plek te bieden waar mensen zich kunnen informeren en over je kunnen lezen. Het idee is om een netwerk van huiskamerconcerten op te starten. 

Dit krijgt een eerste vervolg wanneer na een aantal edities in Amsterdam, amper een halfjaar later de eerste editie in Haarlem plaatsheeft. Weer een halfjaar daarna volgt 'de uitrol' naar nog zes steden: Den Bosch, Tilburg, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Groningen. In de laatste stad worden in het kader van het Eurosonic/Noorderslag-festival vier edities in even zoveel huiskamers verspreid over de stad gehouden. Na al de nodige lokale belangstelling te hebben gewekt vestigt Live in the Living Room ook nationaal hiermee definitief zijn naam.

Vanaf januari 2005 gaat Live in the Living Room verder als Live in Your Living Room. En start gelijk met een doorlopende programmering in België. Er worden steeds meer edities georganiseerd, en het succes van het concept wekt de belangstelling van gevestigde festivals zoals Crossing Border, Eurosonic/Noorderslag en North Sea Jazz waar op uitnodiging jarenlang Live in Your Living Room concerten worden georganiseerd als uitbreiding van het reguliere programma.

Vanaf 2009 begint Live in Your Living Room ook in New York City, waar inmiddels een aantal zgn. Live in Your Living Room NYC Festivals zijn georganiseerd. De stap om naar New York te gaan is ingegeven om een New York-NL connectie op te zetten, waar Nederlandse (of Vlaamse) acts zichzelf in NYC kunnen presenteren en kunnen optreden en andersom, dat onbekende New Yorkse acts hier kunnen spelen. Op 13 november 2010 vindt het eerste concert plaats in een reguliere, doorlopende Live in Your Living Room programmering.